Wodoodporny termometr do żywności Testo 108-2
Wodoodporny termometr do żywności z sondą zanurzeniową typu T (IP67).
- Łatwy w obsłudze i użytkowaniu: blokowana sonda zapewnia bezpieczne trzymanie
- Miernik temperatury z podłączoną sondą jest wodoodporny (IP 67)
- Zawiera miękki futerał i sondę typu T
- Zgodny z HACCP i certyfikowany zgodnie z EN 13485
Przy produkcji żywności i wydawaniu posiłków, właściwe podgrzanie i odpowiednia temperatura żywności odgrywają kluczową. Ważne jest to przy kontrolowaniu tworzenia się i rozprzestrzeniania bakterii oraz podczas procesu przetwórstwa żywności, jak również podczas kontrolowania temperatury produktu gotowego do konsumpcji.
- Pomiar bezpośrednio podczas procesu produkcji lub po przygotowaniu żywności
- Gwarancja odpowiedniej, wymaganej temperatury, mając na uwadze tworzenie się bakterii i zarazków, ale również specyfikacje jakościowe "zdefiniowane wewnętrznie", (np. podczas podgrzewania czekolady trzeba zwracać uwagę, aby nie podgrzać jej za mocno/za szybko).
Pomiar temperatury podczas przechowywania
W sektorze spożywczym łańcuch chłodniczy powinien być stale kontrolowany i weryfikowany. Częścią kontroli powinno być sprawdzanie temperatury towarów podczas ich składowania. Temperatura żywności ma kluczowy wpływ na tworzenie i rozprzestrzenianie się bakterii. Właśnie dlatego konieczna jest ciągła kontrola żywności w celu zapewnienia jak największego bezpieczeństwa i jakości towarów. Zarówno wyrywkowy mobilny pomiar, jak i pomiar stacjonarny są stosowane do monitorowanie składowanych towarów.
Pomiar temperatury produktów podczas składowania wiąże się z zagwarantowaniem, że temperatura tych towarów jest zgodna ze specyfikacją i obowiązującymi regulacjami. Będzie to świadczyć o tym, czy produkty nadają się do użycia i dalszego przetwarzania czy konsumpcji. Ważne jest aby łańcuch chłodniczy został zachowany.
W celu dokonania pomiaru kontaktowego, stosuje się pomiar pomiędzy opakowaniami (kartonami, zamrożoną żywnością) oraz wewnątrz produktu. Do pomiaru wewnątrz zamrożonej żywności doskonale nadaje się do sonda do żywności o numerze katalogowym 0603 3292
Odnosi się to zarówno do przechowywania żywności w chłodniach i mroźniach, jak i w samochodach chłodniach oraz ladach chłodniczych w sklepach.
Dane techniczne:
Ogólne dane techniczne |
Waga
|
210 g (incl.battery and Softcase)
154 g (incl. battery, without softcase)
|
Wymiary
|
140 x 60 x 24 mm
|
Temperatura pracy
|
-20 do +60 °C
|
Materiał obudowy
|
ABS / ABS-PC z włókna szklanego
|
Klasa zabezpieczenia
|
IP67 z futerałem TopSafe
|
Kolor produktu
|
biały
|
Inne zalety
|
Auto-hold, wartości min./max.
|
Szybkość pomiaru
|
0,5 sek.
|
Standardy
|
EN 13485
|
Wytyczne EU
|
2004/108/EG
|
Typ baterii
|
3 x AAA mikro bateria
|
Żywotność baterii
|
2500h (przy 23 °C)
|
Wyświetlacz
|
LCD
|
Rozmiar wyświetlacza
|
1-liniowy wyświetlacz
|
Funkcje wyświetlacza
|
z paskiem statusu
|
Temperatura składowania
|
-30 do +70 °C
|
Pomiar temperatury - Typ T (Cu-CuNi) |
Zakres pomiarowy
|
-50 do +300 °C
|
Dokładność
|
±0,5 °C (-30 do +70 °C)
±0,5 °C ±0,5 % mierz.wart. (-50 do -30 °C)
±0,5 °C ±0,5 % mierz.wart. (+70 do +300 °C)
|
Rozdzielczość
|
0,1 °C
|
Czas reakcji t99
|
10 sek. (Measured in moving liquid)
|