• Ranty do tortów

Ranty do tortów to podstawowe wyposażenie każdej profesjonalnej cukierni, dzięki której wypieki zachwycają swoim idealnym kształtem. Pozwalają one na uzyskanie równomiernych, precyzyjnych krawędzi. Właśnie dzięki nim ciasta zyskują nieskazitelny wygląd, tak pożądany przez klientów, którzy chcą, aby ich wyjątkowe chwile, takie jak ślub czy komunia, były podkreślone również przez takie małe detale jak wykończenie deserów.

Aktywne filtry

Rant do tortu. Podstawowe atesty i różne możliwości wypieku

Współczesne modele rantów do ciast są produkowane z materiałów, które spełniają wszelkie atesty związane z kontaktem się z jedzeniem. Dzięki temu cukiernicy mogą być pewni, że tworzywa, z których są wykonane, zapewniają bezpieczne użytkowanie w pracy w gastronomii.

Oprócz tego, że dostępne modele posiadają podstawowe atesty, to też różnią się od siebie wielkością. Mniejsze pozwalają na tworzenie niższych ciast, idealnych do witryn cukierniczych, natomiast rant do tortu wysoki sprawdzi się w przypadku wypieków, które dzięki swoim dużym wymiarom mają być w centrum uwagi na ważnych uroczystościach.

Zastosowanie rantu cukierniczego

Jednym z głównych zastosowań rantu do ciasta jest wykorzystanie w tworzeniu wypieków. Umożliwia on zachowanie odpowiedniego kształtu i wysokości ciasta podczas pieczenia, zapobiegając rozlewaniu się poza obręb formy.

Jednak nie każdy materiał nadaje się do przechowywania w piecu – przykładem może być tworzywo sztuczne, dlatego można je wykorzystać jako formę do przygotowania sernika na zimno. Rant cukierniczy zapewnia stabilność i pozwala na łatwe formowanie sernika, zachowując jednocześnie jego kształt podczas chłodzenia. Umożliwia to tworzenie ciast na zimno o gładkich, równych brzegach.

Czym się kierować, wybierając rant do tortu?

Rant z aluminium idealnie sprawdzi się do pieczenia. Jest to surowiec, który doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu ciasta są równomiernie wypieczone.

Przy wyborze warto też zwrócić uwagę na wysokość rantu. W przypadku tart, przygotowywanych zazwyczaj na płaskim spodzie, idealnie sprawdzą się niższe modele. Natomiast do tortów, które bywają bardziej okazałe, korzystniej będzie zastosować wyższe ranty.

Dlaczego warto kupić ranty cukiernicze w Wammashop.pl?

W pracy cukierniczej, gdzie higiena odgrywa kluczową rolę, potrzeba produktów, które bez problemu można utrzymać w czystości. Ranty do pieczenia z naszego asortymentu zostały wykonane z jakościowych materiałów, dzięki czemu mycie ich pod bieżącą wodą jest szybkie i skuteczne.

Kolejnym atutem naszego sklepu Wamma jest oferta blaszek w różnych rozmiarach. Niezależnie od tego, czy potrzebujesz  formy na niewielki tort dla kliku osób, czy też do większego wypieku na przyjęcie, u nas znajdziesz odpowiedni rant do pieczenia.