• Skrobaki

Filtruj według

Marka

Marka

Rodzaj skrobaka

Rodzaj skrobaka

Materiał

Materiał

Wykrywalne przez detektory

Wykrywalne przez detektory

Cena

Cena

  • 10,00 zł - 508,00 zł

W usuwaniu trudnych zabrudzeń dużą pomocą będą skrobaki. Dzięki nim pozbędziesz się zaschniętych resztek jedzenia, spalonych osadów czy zastygłej czekolady. Aby jeszcze lepiej wykorzystać możliwości, które zapewnia skrobak do czyszczenia, zdecyduj się na najwyższej jakości propozycje dostępne w asortymencie naszego sklepu internetowego Wammashop.pl.

Aktywne filtry

Skrobaczka z długim...
Thermohauser
-15%
  • Wyprzedaż!
  • -15%
Cena podstawowa 82,00 zł Cena 69,70 zł netto
85,73 zł brutto

Skrobaczka z długim uchwytem to wszechstronne narzędzie do mieszania ciasta, przygotowywania sałatek i rozprowadzania mas. Wykonana z odpornego na wysoką temperaturę silikonu, jest praktyczna zarówno w profesjonalnych kuchniach, jak i w domowych warunkach.

Skrobak do deski kuchennej
YATO
  • Nowy
Cena 61,80 zł netto
76,01 zł brutto
Odkryj profesjonalny skrobak do desek kuchennych Yato YG-02188, niezbędny do higienicznego czyszczenia desek PE. Skutecznie usuwa rysy i ślady cięcia, eliminując siedliska bakterii i resztek jedzenia. Ergonomiczny design zapewnia komfort użytkowania. Przedłuż żywotność swoich desek i zadbaj o najwyższy standard czystości w kuchni!
Skrobaczka z gwintowanym uchwytem 100 mm, nylonowa/ Skrobak 10 cm, rączka zakończona na gwint Vikan 4012
Vikan
Cena 30,90 zł netto
38,01 zł brutto

Do usuwania osadów lepkich, suchych lub spalonych. Do zastosowań z dowolnym stylem systemu Vikan, z połączeniem na gwint.

Możliwość użycia na gorącej powierzchni w interwałach do 2 min.

Vikan ręczny, elastyczny zgarniacz, strychówka  165mm.
Vikan
Cena 8,90 zł netto
10,95 zł brutto

Zgarniacz ręczny w niewielkim rozmiarze do zgarniania okruchów czy wyciągania i porcjowania surowego ciasta. Świetnie sprawdza się również w doczyszczaniu małych elementów, do czyszczenia miejsca pracy, przenośników taśmowych, wiader, itp. Dostępny w kilku kolorach.

Vikan skrobaczka ręczna z polipropylenu 7,5 cm.
Vikan
Cena 11,00 zł netto
13,53 zł brutto

Polipropylenowy skrobak z ostrą krawędzią i uchwytem. Skrobak ręczny w niewielkim rozmiarze do zdrapywania i luzowania lepkiego, mocno przywartego zabrudzenia z blatów i innych powierzchni. Świetnie sprawdza się również w doczyszczaniu małych elementów. Dostępny w kilku kolorach.

Vikan ręczna skrobaczka z polipropylenu 10,2 cm.
Vikan
Cena 13,00 zł netto
15,99 zł brutto

Polipropylenowy zgarniacz z ostrą krawędzią i uchwytem. Skrobak ręczny w niewielkim rozmiarze do zdrapywania i luzowania lepkiego, mocno przywartego zabrudzenia z blatów i innych powierzchni. Świetnie sprawdza się również w doczyszczaniu małych elementów. Dostępny w kilku kolorach.

Vikan ręczny, elastyczny zgarniacz, strychówka wykrywalna przez detektory, 165mm.
Vikan
Cena 11,00 zł netto
13,53 zł brutto

Zgarniacz ręczny, wykrywalny przez detektory, w niewielkim rozmiarze do zgarniania okruchów czy wyciągania i porcjowania surowego ciasta. Świetnie sprawdza się również w doczyszczaniu małych elementów, do czyszczenia miejsca pracy, przenośników taśmowych, wiader, itp. Dostępny w kolorze granatowym.

Skrobak uniwersalny do płyt i rusztów stalowych, Bartscher, Nr art.529712
Bartscher
Cena 50,00 zł netto
61,50 zł brutto

Skrobak do płyt i rusztów stalowych

Seria 600 - Wydajne urządzenia do gotowania w praktycznej zabudowie modułowej, zajmującej niewiele miejsca. Budowa i wyposażenie według potrzeb. Urządzenia z wysokowartościowej stali chromowo-niklowej 18/10 w kompaktowym wykonaniu. Długi czas użytkowania urządzeń. 

Skrobaki to podstawowe narzędzia mechanicznego czyszczenia w gastronomii profesjonalnej. Służą do usuwania twardych osadów, zeschnięć substancji organicznych oraz pozostałości technologicznych z różnych powierzchni roboczych. Konstrukcja skrobaka składa się z ostrza roboczego oraz uchwytu, przy czym materiał wykonania determinuje zastosowanie - od delikatnych powierzchni teflonowych po grube warstwy tłuszczu na blachach piekarniczych.

Efektywność czyszczenia zależy od doboru odpowiedniego typu skrobaka do rodzaju zanieczyszczenia i materiału czyszczonej powierzchni. Kąt natarcia ostrza wynosi zwykle 20-45 stopni, co zapewnia optymalną penetrację warstwy brudu przy minimalnym ryzyku uszkodzenia podłoża.

W naszej ofercie wyróżniamy 4 główne kategorie skrobaków:

  • Skrobaki plastikowe - wykonane z polipropylenu (PP) lub polietylenu o wysokiej gęstości (HDPE). Temperatura pracy do 120°C. Przeznaczone do powierzchni z powłokami antyprzygarowymi, teflonu i delikatnych materiałów kompozytowych.
  • Skrobaki metalowe - ze stali nierdzewnej AISI 304/316. Grubość ostrza 0,5-1,2 mm. Dedykowane do usuwania twardych osadów, spalenizn i kleistych pozostałości z blach stalowych oraz żeliwnych.
  • Skrobaki z gwintowanym uchwytem - teleskopowa konstrukcja o regulowanej długości 30-100 cm. Złącze gwintowe M12 lub M16. Umożliwiają pracę w trudno dostępnych miejscach bez konieczności pochylania się.
  • Skrobaki specjalistyczne - o profilowanych ostrzach dopasowanych do geometrii czyszczonych elementów. Modele do rynien, kątowników oraz powierzchni cylindrycznych o średnicy od 50 mm.

Specyfikacja techniczna:

Długość standardowych skrobaków wynosi 15-25 cm, szerokość ostrza 3-8 cm. Uchwyt ergonomiczny o średnicy 25-30 mm zapewnia pewny chwyt przy intensywnej pracy. Materiały kontaktujące się z żywnością posiadają certyfikaty zgodności z rozporządzeniem UE 1935/2004.

Skrobaki metalowe wytrzymują obciążenia do 15 kg przy pracy skrawaniem. Modele plastikowe charakteryzują się odpornością na kwasy organiczne pH 3-11 oraz detergenty chlorowe do stężenia 200 ppm. Temperatura sterylizacji parowej wynosi maksymalnie 134°C dla wszystkich typów.

Dobór skrobaka determinuje rodzaj powierzchni i charakter zanieczyszczeń. Do codziennego utrzymania czystości linii produkcyjnych wystarczą modele plastikowe, natomiast przy intensywnej eksploatacji pieców i grilli niezbędne są wersje stalowe o zwiększonej wytrzymałości mechanicznej.