• Dzbanki plastikowe

Dzbanki plastikowe są świetną alternatywą dla szkła – osiągają podobną przezroczystość, jednak są bardziej wytrzymałe na obicia. Można je z powodzeniem stosować w różnych lokalach gastronomicznych – w restauracjach czy kawiarniach. Dobrze sprawdzą się także na stolikach weselnych, ułatwiając gościom nalewanie napojów. Nadają się do prezentacji soków oraz lemoniad, ale także do podawania wody z cytryną i miętą.

Aktywne filtry

Zalety dzbanków plastikowych

Lekkość dzbanka plastikowego stanowi jego znaczącą zaletę, szczególnie w kontekście użytkowania w lokalach gastronomicznych, takich jak kawiarnie czy śniadaniownie. W porównaniu do modeli szklanych, które mogą być ciężkie i nieporęczne (zwłaszcza gdy są pełne) dzbanek plastikowy jest znacznie lżejszy. Ta redukcja wagi ułatwia obsługę – kelnerzy i pracownicy mogą łatwiej je przenosić, co zmniejsza ryzyko wypadków, takich jak upuszczenie lub rozlanie zawartości.

Trzeba tylko pamiętać, że warto myć je ręcznie, pod bieżącą wodą z płynem do naczyń, gdyż nie są odpowiednie do zmywarki.

Zastosowanie plastikowych dzbanków

Dzbanki plastikowe świetnie nadają się do serwowania świeżych soków w bufetach hotelowych. Często są wyposażone w przykrywkę, która posiada specjalne sitko – przez to miąższ nie przelewa się wraz z napojem.  

Dodatkową opcją może być dzbanek plastikowy z wkładem chłodzącym. Idealnie sprawdzi się w ciepłe, letnie dni do podawania lemoniady, która dzięki temu przez dłuższy czas może zachować niższą temperaturę.