Cechy zamrażarek gastronomicznych
Małe zamrażarki charakteryzują się kompaktowością i praktycznością. Są idealne do wstępnego schładzania szklanek, głębokiego mrożenia napojów spirytusowych czy przechowywania mniejszych ilości mrożonek.
Za to większe gabarytowo zamrażarki o pojemności 700 litrów pomieszczą większe ilości zmrożonych produktów. Są też wyposażone w sygnał dźwiękowy, który ostrzega przed przerwaniem łańcucha chłodniczego, na przykład w przypadku zbyt długo otwartych drzwi.
Dostępne są różne pojemności zamrażarek sklepowych, od niewielkich o pojemności 38 litrów, przeznaczonych do przechowywania napojów spirytusowych, po duże o pojemności od 196 do 700 litrów. Wszystkie zamrażarki charakteryzują się wysoką jakością wykonania.
Zamrażarki gastronomiczne stały się nieodzownym elementem wyposażenia wielu miejsc, w których przechowywanie produktów spożywczych w odpowiednich warunkach jest kluczem do sukcesu.
Zamrażarki gastronomiczne i ich zastosowanie
Zamrażarka skrzyniowa jest wykorzystywana w każdym rodzaju gastronomii. W restauracjach umożliwia ona przechowywanie szerokiej gamy produktów, od mięs po ryby, warzywa czy półprodukty, które są podstawą wielu dań. W barach natomiast zamrażarka służy do przechowywania kostek lodu czy mrożonych owoców, które dodawane są do napojów. Dzięki temu napoje serwowane są zawsze w odpowiedniej temperaturze.
Zamrażarki gastronomiczne odgrywają ważną rolę w procesie produkcji w piekarniach. Umożliwiają one przechowywanie mrożonych ciast lub półproduktów. Nadają się idealnie do mrożenia owoców, które później można wykorzystać w różnego rodzaju słodkich wypiekach.
Zamrażarki sklepowe różnią się od siebie przede wszystkim pojemnością i wydajnością. Dzięki nim sklepy mogą oferować szeroki asortyment mrożonych produktów, od świeżych warzyw, przez różnego rodzaju mięsa, aż po gotowe dania, które klient może szybko przygotować w domu.
Chłodziarki skrzyniowe w sklepie Wamma
W naszej ofercie znajduje się kilka rodzajów zamrażarek przemysłowych. Każda z nich przyda się do innego rodzaju gastronomii – te mniejsze sprawdzą się w kawiarniach i barach, w których serwowane są desery lub drinki, natomiast większe znajdą zastosowanie w bistrach i restauracjach, gdzie bardzo ważne jest przechowywanie dużej ilości mrożonek.
Czym kierować się przy wyborze zamrażarki sklepowej?
Przede wszystkim warto określić, jakie są nasze potrzeby – czy wystarczy mała zamrażarka, czy jednak będziemy przechowywać większe ilości mrożonek – wtedy idealnie sprawdzi się produkt o dużej pojemności. Ważne jest, żeby zamrażarki podchodziły od renomowanych producentów, którzy stawiają na jakość. W przypadku sklepu Wamma w ofercie znajdują się zamrażarki z firmy Bartscher.